Риба харип, блеч

Риба харип, известна още като блеч е природозащитен вид у България. Отнася се към селдови риби и е наричана още дунавска скумрия. Сравнена с карагьоза е с различни размери. На гърдите има дълги перки.

В общи линии по света се среща в Черно море и Азовско море, Керченския пролив, под Кавказките брегове, както и по тези на България и Румъния, навлиза в устията на Таганрогския залив и делтата на река Дон.

Обитава откритите части на моретата като страни от изцяло сладководни участъци. Харип обитава студен морски води и не прехожда както много други висове. Зимува в Черно море, за разлика от карагьоза. Размножителна възраст достига на 2 години. Размножителният период за нея е през април до юни Характерните са размери от 13–15 см и тегло от 200 грама. Храни се с риби и раци, сред които цаца, дребни заргани, хамсия и др.

Риболова на риба харип е разрешен само през месеци април и май. В останалите случаи, дори е защитен вид, вписан в книгата на опазвани риби. Изчезването й се дължи главно на замърсяване на водоемите.

За улов на харип се ползва предимно чепеларе за карагьози.